Lichaamsgerichte therapie bij trauma, rouw en burn-out
Met mijn lichaamsgerichte therapie help ik mensen met trauma, burn-out en rouw om via het lichaam oude patronen los te laten. Wat woorden niet altijd raken, kan het lichaam vaak wél uitdrukken.
Soms weet je het allemaal wel. Je kent je patronen, hebt erover gepraat, misschien ben je al lang onderweg in je proces. Maar ergens voel je: ik kom niet écht verder. De spanning blijft, je adem zit hoog, je hoofd draait overuren en je lijf voelt ver weg.
Je loopt vast — in relaties, in je energie, in jezelf. En diep vanbinnen weet je: het zit dieper dan woorden.
Daar begint lichaamsgerichte therapie. Niet met nóg meer praten. Maar met voelen. Met ervaren. Met het lichaam als ingang.
Voor wie is lichaamsgerichte therapie?
Deze door mij ontwikkelde therapie is er voor mensen die merken dat praten alleen niet genoeg is. Voor wie voelt dat er iets vastzit, dat dieper gaat dan woorden. Bijvoorbeeld als je:
- Vaak gespannen of onrustig bent, ook als je ‘niets’ doet
- Last hebt van lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak (zoals vermoeidheid, PDS, hoge spierspanning, hyperventilatie)
- Terugkerende patronen tegenkomt in relaties of werk
- Te maken hebt (gehad) met trauma, verlies, burn-out of een moeilijke jeugd
- Jezelf verliest in afstemmen, pleasen of overmatig zorgen voor de ander
- Moeite hebt met voelen, grenzen aangeven, of je plek innemen
- Veel ‘weet’, maar niet goed voelt wat je nodig hebt
- Je hoeft niet precies te weten wat er speelt. Soms is het genoeg om te voelen: er is iets dat aandacht vraagt. Je bent welkom.
Dan kan een persoonlijk traject bij mij jou helpen.

Lichaamsgerichte therapie is een ervaringsgerichte vorm van therapie die ervan uitgaat dat het lichaam gebeurtenissen onthoudt die het hoofd allang heeft weggestopt.
Stress, trauma, verlies of overweldiging worden niet alleen mentaal opgeslagen, maar laten ook sporen achter in je zenuwstelsel, spierspanning, ademhaling en bindweefsel. Wanneer ervaringen te intens, te plotseling of te langdurig zijn geweest — en op het moment zelf niet konden worden verwerkt — grijpt je lichaam automatisch naar beschermingsmechanismen.
Deze mechanismen zijn vaak onbewust en ontstaan al vroeg in het leven. Denk aan verkramping, afvlakking, dissociatie, overmatige controle of juist constante alertheid. Je ontwikkelt gedragingen om te kunnen blijven functioneren: perfectionisme, pleasegedrag, vermijding, of je voortdurend richten op de ander.
Hoewel deze patronen ooit helpend waren, kunnen ze later in het leven zorgen voor onverklaarbare spanningsklachten, uitputting, burn-out, relationele problemen of een gevoel van innerlijke leegte. Je leeft wel, maar bent niet echt aanwezig.
Lichaamsgerichte therapie bij mij helpt je om deze patronen niet alleen te begrijpen, maar ook te doorvoelen en te transformeren.
Door samen te werken met het lichaam, het zenuwstelsel en de adem ontstaat er ruimte om oude spanning te ontladen en emotionele pijn te verwerken die je lange tijd hebt weggestopt.
Het doel is niet alleen inzicht, maar daadwerkelijke verandering in je ervaring van jezelf en je leven. In plaats van te overleven, mag je weer voelen dat je leeft — veilig, verbonden en aanwezig in je lichaam.
Wat lichaamsgerichte therapie je kan brengen
- Een gevoel van thuiskomen in je eigen lichaam
- Verwerking van onverwerkte ervaringen, rouw en verlies
- Het voelen en aangeven van jouw grenzen
- Zicht op onbewuste patronen en ruimte om ze te doorbreken
- Vermindering van spanning, vermoeidheid of lichamelijke klachten
- Herstel van je eigen plek in je familiesysteem
- Een gereguleerd zenuwstelsel
- Minder in je hoofd, meer in het nu
- Meer rust, ontspanning en ademruimte
- Verzachting bij rouw, verlies of oude pijn
- Een veilig en stevig fundament in jezelf
- Helen van vroegkinderlijk trauma en ontwikkelingstrauma


Mijn werkwijze
In de lichaamsgerichte therapie sessies werk ik intuïtief, belichaamd en psychodynamisch. Dat betekent dat ik geen vaste protocollen volg, maar me in het moment afstem op wat zich in jou laat zien — fysiek, emotioneel, energetisch of systemisch.
Wat we tijdens een sessie inzetten, hangt af van wat jij dat op moment nodig hebt. Altijd afgestemd. Altijd -passend.
Ik werk met diep helende en bewezen psychodynamische interventies, die zich richten op het doorvoelen én transformeren van opgeslagen spanning, trauma emoties en patronen.
In de therapie sessies gebruik ik o.a.:
✔ Lichaamsgerichte traumatherapie (waaronder Body Remembers Trauma Therapy)
✔ Lichaamswerk – om weer te kunnen voelen waar je jezelf bent kwijtgeraakt
✔ Ontwikkelingstrauma therapie (OTT) – voor vroegkinderlijke wonden en hechting
✔ Verbonden ademwerk – als toegangspoort tot onverwerkt gevoel
✔ Innerlijk kind werk – om delen van jezelf te ontmoeten en integreren
✔ Familieopstellingen en systemisch werk – voor inzicht in jouw plek en patronen
✔ Visualisaties, meditatie en belichaamde coaching
✔ Emotieregulatie en lichaamsbewustzijn – om je veiligheid en draagkracht te vergroten
Alles is afgestemd op jouw proces, veerkracht, lichaam en tempo.
Cliënten omschrijven mijn werkwijze als doortastend, intuïtief en veilig. Ze voelen zich gezien, vaak al vanaf het moment dat ze binnenkomen. En ze ervaren ruimte om te zakken — naar wat ze lange tijd niet hebben durven aankijken.
Zij gingen je voor met lichaamsgerichte therapie
In mijn lichaamsgerichte therapie sessies gebeurt vaak iets wat moeilijk in woorden te vatten is. Het is vooral iets wat je zelf moet ervaren. Lees hieronder wat anderen hebben ervaren tijdens een lichaamsgerichte therapie sessie bij mij, in hun eigen woorden.
Trauma leeft niet in het verleden – maar in het lichaam
Trauma is niet zozeer wat er is gebeurd, maar hoe jouw systeem heeft gereageerd op een overweldigende ervaring. Of die ervaring nu groot en zichtbaar was, of subtiel en langdurig: als je het toen niet kon verwerken, blijft de lading ervan in het lichaam actief.
Veel mensen denken dat trauma te maken heeft met grote levensgebeurtenissen, maar trauma kan ook ontstaan door emotionele verwaarlozing, het ontbreken van steun, langdurige stress of het voortdurend inslikken van emoties.
Omdat je het destijds niet kon doorvoelen, blijft het opgeslagen in je spieren, bindweefsel, ademhaling, en vooral: in je zenuwstelsel. Je lijf houdt als het ware de adem in. Je wordt alert, gevoelloos of juist hypergevoelig.
Lichaamsgerichte therapie bij mij helpt je om ruimte te geven en te verwerken wat onbewust nog steeds een leven vol zelfvertrouwen en veiligheid tegenhield. Zodat je weer ruimte ervaart voor levendigheid, vertrouwen en verbinding.
Lichaamsgerichte therapie sessies in Utrecht of een persoonlijk coaching traject op maat
-
Lichaamsgerichte therapie is diep werk. Eén sessie kan veel in beweging zetten, maar voor blijvende verandering is tijd nodig. In het 1:1 VIVENDI Coaching & Therapie Doorbraak Traject werk je laag voor laag aan thema’s zoals trauma, rouw, codependentie of bindings- en verlatingsangst. Een traject bestaat uit:
- Meerdere sessies (bijv. 6, 9 of 12) verspreid over een aantal maanden
- Intuïtieve afstemming per sessie, afgestemd op wat er op dat moment nodig is
- Inzet van verschillende werkvormen, zoals ademwerk, innerlijk kind werk, lichaamsgerichte therapie en systemisch werk
- Tussentijdse reflectie of support, waar nodig
- Oefeningen, opdrachten of integratievoorstellen om ook tussen de sessies door jouw proces te ondersteunen
JOUW THERAPEUT EN COACH
OVER SIMONE
Ik ben Simone Burggraaf – lichaamsgericht therapeut en ademcoach met jaren ervaring in het begeleiden van mensen bij trauma, burn-out, rouw en terugkerende patronen. In de afgelopen jaren heb ik duizenden sessies gefaciliteerd en meer dan duizend mensen geholpen om niet alleen inzicht te krijgen, maar écht te zakken in hun lijf.
Mijn kracht zit in mijn intuïtieve afstemming, scherpe observaties en het creëren van een veilige bedding waarin jij je veilig voelt om jezelf te openen. Ik werk belichaamd en psychodynamisch: dat betekent dat ik voel wat er nodig is, ook als jij het nog niet in woorden kunt vatten.
Ik heb mij zelf jarenlang onveilig gevoeld in mijn lichaam – inmiddels sta ik stevig, gegrond en ben ik aanwezig bij mijzelf. Ik kan jou vanuit deskundigheid én ervaringsdeskundigheid helpen bij jouw vraagstukken.
Je hoeft bij mij niet sterk te zijn. Je bent welkom met alles wat je voelt – ook als je dat zelf nog niet precies kunt benoemen.


Plan hier jouw lichaamsgerichte therapie trauma sessie
Veelgestelde vragen over lichaamsgerichte therapie
Voor wie is lichaamsgerichte therapie geschikt?
Voor iedereen die voelt dat praten alleen niet voldoende is. Lichaamsgerichte therapie bij mij is geschikt bij burn-out, rouw en verlies, miskramen, seksueel misbruik trauma, vroegkinderlijk trauma, ontwikkelingstrauma, PTSS, onrust, emotionele blokkades, spanningsklachten, moeilijk kunnen voelen of het gevoel vast te zitten in jezelf of je relaties.
Wat maakt jouw werkwijze anders?
Ik werk niet met standaard protocollen, maar volledig afgestemd op jou. Intuïtief, doortastend en belichaamd. Mijn sessies zijn diepgaand, maar zacht. Ik combineer bewezen psychodynamische werkvormen zoals ademwerk, systemisch werk, innerlijk kind werk en lichaamsgerichte traumatherapie. Cliënten ervaren vaak dat er al iets verschuift zodra ze bij mij binnenkomen.
Wat gebeurt er in een sessie?
Elke sessie is anders. We werken met wat zich aandient. Soms via adem, aanraking of beweging. Soms via stilte, visualisatie of een systemische interventie. Ik werk intuitief en ik kan verschillende interventies inzetten tijdens een sessie, afhankelijk van wat jij nodig hebt. Wat je altijd kunt verwachten: veiligheid, rust en professionele begeleiding die verder gaat dan praten.
Is het zwaar of intensief?
De sessies zijn diep, maar niet zwaar in de zin van ‘moeilijk’. Cliënten geven vaak aan dat ze vooraf spanning voelen, maar dat het uiteindelijk juist verzachtend en bevrijdend was. We volgen jouw tempo. Niets moet.
Hoeveel sessies heb ik nodig?
Lichaamsgerichte therapie werkt laag voor laag. Eén sessie kan al veel openen, maar blijvende verandering ontstaat in een therapie en coaching traject. Daarom bied ik voornamelijk trajecten aan, waarin we samen echt de diepte in kunnen.
Wordt de therapie vergoed?
Nee, de sessies worden niet vergoed door de zorgverzekering. Betaling gaat per pin na afloop van de sessie.
Hoe ziet het begin eruit?
Voorafgaand aan de eerste sessie vul je een online intakeformulier in. Veel mensen geven aan dat dit al iets in beweging zet — je gaat reflecteren, voelen, stilstaan. Tijdens de kennismakingssessie stemmen we af op jouw hulpvraag, thema’s en wat je nodig hebt. We werken direct ervaringsgericht, zodat je ook echt kunt voelen of dit bij je past.
Hoe weet ik of ik een traject wil of nodig heb?
Dat voel je vaak na de eerste sessie. Sommige mensen komen met een duidelijke wens voor verdieping, anderen willen eerst kennismaken. Tijdens de sessie kijken we samen of een traject passend is en wat de juiste vorm of duur zou zijn. Mijn trajecten zijn geen standaardpakket, maar afgestemd op jouw proces, draagkracht en verlangen naar verandering.
Zij gingen je voor met lichaamsgerichte therapie
Onder leiding van Simone was er genoeg veiligheid om het ademen zijn werk te laten doen. Ik hoefde het niet te verwoorden; mijn lichaam nam het over en daarmee werd mijn hoofd eindelijk tot zwijgen gebracht. Ik heb nog nooit zo’n krachtige methode gezien om jonge en oude pijn op te ruimen en hoofd en hart weer te verbinden. Ik vond het heel bijzonder om te ervaren wat er gebeurt als je je ademhaling op deze manier inzet. Simone is zeer kundig, zeker van haar zaak en vindt niks gek. Hierdoor kon ik me ontspannen en me focussen op mijzelf.


en opstellingen (12 sessies)


en opstellingen



De sessies bij Simone geven mij precies wat ik nodig heb in mijn rouwverwerkingsproces na het plotselinge overlijden van mijn moeder. Simone weet altijd tot de kern te komen en laat me bij mijn verdriet komen. Zowel door de gesprekjes vooraf als tijdens de sessies. Door haar kalmte, vertrouwen en toewijding voel ik me veilig en kan ik voelen wat er op dat moment zich aandient. Simone voelt precies waar de blokkades in mijn lijf zitten en zorgt ervoor dat ik ontspannen en verlicht de deur uit ga.


