Verkeerde ademhaling

Hoe herken je een verkeerde ademhaling?

Wist je dat maar liefst 80% van de bevolking maar 30% van hun longcapaciteit gebruikt? Dat zijn grote cijfers. Als je daarbij optelt dat we 40% van onze energie uit zuurstof halen (60% komt uit voeding), dan kan het dus enorm helpend zijn om met klachten de eigen ademhaling ook eens te onderzoeken.

Symptomen verkeerde ademhaling 

Stress, spanningen, angst, oververmoeidheid en overbelasting kunnen de oorzaak zijn van een onregelmatig ademhalingspatroon. Hierdoor maakt ons lichaam de stresshormonen cortisol en adrenaline aan. Door deze hormonen kun je last krijgen van benauwdheid, duizeligheid, prikkelingen in de ledematen, flauwvallen en zelfs pijn op de borst. Een verkeerde ademhaling is te herkennen aan de volgende punten:

  • Je ademt te vaak en te snel
  • Je houdt je adem vaak in of ademt onregelmatig
  • Je moet veel zuchten en/of gapen
  • Je ademt regelmatig door je mond
  • Soms voel je je duizelig en licht in je hoofd
  • Je ademt vaak naar je borst en oppervlakkig

Verkeerde ademhaling klachten

verbonden ademhaling ademwerk

Verkeerde ademhaling

De belangrijkste ademhalingsspier is de middenrifspier. Hij bevindt zich onderaan de ribbenkast. De middenrifspier is nauw verbonden met onze emoties. Een strakke band om het middenrif en niet goed naar de buik kunnen ademen kunnen wijzen op een blokkade in dit gebied. 

Door de adem vast te zetten, zetten we de emotie ook vast. 

Ademwerk in de vorm van een begeleidde ademsessie kan jou helpen om de middenrif spier te bevrijden van blokkades, je adempatroon te openen en beter te ademen.

Ademcoaching helpt bij klachten

Ik ben zo blij dat jij op mijn pad bent gekomen. Waar ik eigenlijk de hoop al had opgegeven op therapiegebied, kwam ik bij jou met een totaal verkeerd beeld van ademwerk, en had ik na één sessie al wel het gevoel dat ik bij jou op het juiste spoor zit.
Henrik
1:1 traject op maat (12 sessies)
Ik voelde mij bij de eerste sessie, die toch best spannend was, meteen veilig. Simone stelt je op je gemak en zegt precies de juiste woorden tijdens de sessie. Ze voelt feilloos aan wat ik nodig heb om steeds een laagje dieper in mijzelf te gaan.
Petra
1:1 traject op maat (12 sessies)
De ademcoaching sessies hebben mij veel rust in lichaam en hoofd gebracht, nieuwe inzichten in mijzelf en veel positieve energie. De rust die Simone en haar praktijk uitstraalt en de manier waarop ze met je in gesprek gaat, is bijzonder en helend. Naast dingen uit het verleden die ik nu een betere plek heb kunnen geven en Simone haar belangrijkste constatering voor mij: "het zelf allemaal 'moeten' doen ", heb ik nu (pas) de ruimte gevonden om mezelf beter uit te vinden en te zijn.
Niels Jansen
1:1 traject trauma release en ademwerk
De ademsessies met Simone heb ik als bijzonder ervaren. Door de persoonlijke, liefdevolle, begeleiding kwam er veel los. Hierdoor kon ik diep gaan, door blokkades heen en kwam ik tot mooie inzichten.
S. Vossen
1:1 traject ademwerk
ademwerk

Waarom ademcoaching?

Ademhalingsoefeningen voor thuis

Meer ervaringen met ademcoaching

Voordat ik bij Simone kwam had ik al verschillende soorten therapie gehad. Vooral gericht op praten en creatief bezig zijn en herkennen van emoties. In de release sessies word ik uitgenodigd om uit mijn hoofd te komen en mijn lichaam te laten spreken. Mijn lichaam blijkt een opslagplaats te zijn van emoties en trauma's waar mijn hoofd geen woorden of beelden (meer) voor heeft. Ik kon daardoor letterlijk bijna niet meer ademen. Onder deskundige, rustige en lieve begeleiding van Simone kan ik stukje voor stukje die oude emoties opruimen en er ruimte aan geven. Zodoende kan ik weer vrij ademen en wordt mijn lichaam gezonder.
Tara van der Zon
1:1 traject trauma release, ademsessies
en opstellingen
Bij Vivendi heb ik na een lang huwelijk en een pittige scheiding een traject gevolgd.

Onder leiding van Simone was er genoeg veiligheid om het ademen zijn werk te laten doen. Ik hoefde het niet te verwoorden; mijn lichaam nam het over en daarmee werd mijn hoofd eindelijk tot zwijgen gebracht. Ik heb nog nooit zo’n krachtige methode gezien om jonge en oude pijn op te ruimen en hoofd en hart weer te verbinden. Ik vond het heel bijzonder om te ervaren wat er gebeurt als je je ademhaling op deze manier inzet. Simone is zeer kundig, zeker van haar zaak en vindt niks gek. Hierdoor kon ik me ontspannen en me focussen op mijzelf.

L. de Jong
1:1 traject ademwerk
Wat is het fijn en bijzonder om door een traject te ervaren wat het loslaten van verdriet en angst voor positief effect heeft op je lichaam. De kundige en rustige begeleiding van Simone heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf echt heb kunnen openstellen voor het verwerken van trauma. Ik pas de tips die Simone mij gaf nog dagelijks toe, ik ben er heel blij mee.
M. de Rooij
1:1 traject ademwerk, trauma release
Ik denk vaak terug aan onze sessies en gebruik de techniek, die ik bij jou heb geleerd, vaak om spanning te verminderen. Er is veel gebeurd sinds onze laatste sessie en ik denk dat ik door de sessies beslissingen heb genomen, die ik anders niet genomen zou hebben! Het heeft dus nog steeds invloed op mij. Vele malen dank.
Marieke van Wijk
1:1 traject trauma release sessies

Plan een ademcoaching sessie

Een kennismakingssessie is vrijblijvend

Meer ervaringen met ademcoaching

Ik ben blij dat ik de sessies bij Simone heb gevolgd. In de sessies heb ik veel oud zeer kunnen loslaten. Hierdoor heb ik stappen kunnen zetten in de richting waar ik gelukkig van word. De opstellingen hebben mij ook zo veel antwoorden gegeven.
client
Dimitri Dingemans
1:1 traject trauma release, opstellingen en ademwerk

De sessies bij Simone geven mij precies wat ik nodig heb in mijn rouwverwerkingsproces na het plotselinge overlijden van mijn moeder. Simone weet altijd tot de kern te komen en laat me bij mijn verdriet komen. Zowel door de gesprekjes vooraf als tijdens de sessies. Door haar kalmte, vertrouwen en toewijding voel ik me veilig en kan ik voelen wat er op dat moment zich aandient. Simone voelt precies waar de blokkades in mijn lijf zitten en zorgt ervoor dat ik ontspannen en verlicht de deur uit ga.

Jolinde van der well
1:1 traject ademwerk
FAQs

Veelgestelde vragen over een verkeerde ademhaling

Heb jij vragen? Je vindt het antwoord mogelijk hier.

Een hoge ademhaling is een borst ademhaling. De ademhaling is een directe spiegel die laat zien in welke staat ons lichaam (zenuwstelsel) verkeert. Een borst ademhaling betekent dat het sympathische zenuwstelsel is geactiveerd, het gaspedaal van je lichaam. Hierbij worden stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aangemaakt. Een hoge ademhaling laat zien dat je lichaam in een actie-stand staat.

Een hoge ademhaling geeft aan dat het lichaam niet volledig ontspannen is. Wanneer het lichaam veiligheid, rust en ontspanning ervaart, merk je dat aan een buikademhaling. Bij een hoge ademhaling is het dan ook aan te raden om ademhalingsoefeningen te doen om de ademhaling te verdiepen. Het kan ook helpend zijn om lichaamswerk te doen zoals Body Remembers Trauma Therapy om jouw zenuwstelsel te reguleren en de klachten hiermee bij de kern aan te pakken. Of ga naar een professionele ademcoach om jouw adempatroon te onderzoeken.

Op deze pagina vind je ademhalingsoefeningen voor een betere ademhaling.

Ja! Ik ben ademcoach en lichaamsgericht therapeut. In mijn praktijk begeleid ik mensen met allerlei psycho-somatische klachten. Vaak zie je dat dit soort klachten een uiting zijn van een dieper gelegen oorzaak. Het lichaam onthoudt wat het brein vergeet. Je bent van harte welkom om eens vrijblijvend (en kosteloos) kennis met mij te maken via een kennismakingscall. Dan kun je mij jouw vragen voorleggen en onderzoeken wij samen of en wat ik voor jou kan betekenen. In mijn praktijk bied ik 1 op 1 sessies van ademcoaching en lichaamsgerichte therapie, in een persoonlijk traject of met losse sessies.

Ik heb dit traject speciaal ontwikkeld voor bewuste vrouwen tussen de 25-60 jaar. Voor vrouwen die meer willen leven vanuit ontspanning, flow en meer op hun krachtplek willen komen. Je weet dat er meer nodig is dan reguliere therapie om dingen in jezelf blijvend te veranderen. 

Je gaat in dit traject dan ook de verbinding met jezelf herstellen.  Een essentiële stap in dit traject is lichaamswerk en het resetten van je brein en zenuwstelsel, om opgeslagen spanningen, emoties en trauma’s te ontladen en te verwerken, waardoor je meer ruimte krijgt om te ZIJN. Daarnaast onderzoeken we wat je nog aan trauma meedraagt van (voor) ouders.

Begrijp ik! Neem gratis en vrijblijvend contact met mij op via een kennismakingscall. Dan kun je mij jouw hulpvragen, behoeften en twijfels voorleggen en zal ik je een eerlijk antwoord geven of ik jou verder kan helpen. 

Er bestaat niet zoiets als een quick fix. Je hebt er lang over gedaan om te komen waar je nu staat, dat heb je dan ook niet zo 1, 2, 3 veranderd. Daarom bied ik je een traject aan.

Het 1:1 traject is een persoonlijk, diepgaand traject afgestemd op wat jij nodig hebt. Niet iedere techniek of methode is voor iedereen van toepassing. Bij de één zijn de sessies wat meer coachingsgericht en bij de ander meer lichaamsgerichte stress of trauma release. Ik pas mijn werkwijze aan op waar jij staat in je proces en wat je op dat moment nodig hebt. In een traject worden extra methodes aangereikt om aan jouw vraagstukken te werken, zoals familie opstellingen en innerlijk kind werk. Het is dan ook doelgerichter en persoonlijk(er) dan een losse sessie.

Zoals je ademt, zo leef je. Verander je adem en je verandert je leven.