Hechtingsstijl en relaties zijn diep met elkaar verbonden. Voel je je soms verward in de liefde? Verlang je naar verbinding, maar trek je je terug als het dichtbij komt? Of geef je jezelf helemaal, maar raak je uitgeput omdat je bang bent om de ander te verliezen?

Dit innerlijke conflict heeft vaak zijn wortels in iets veel diepers dan we denken: je hechting. De manier waarop jij je nu verbindt met anderen, is gevormd door hoe jij je als kind hebt kunnen verbinden met jouw moeder – de eerste hechtingsfiguur in je leven.

De invloed van je moeder (en haar moeder) op jouw hechtingsstijl en relaties

Ook de hechtingsband in vorige generaties uit jouw familielijn heeft invloed op hoe jij je hebt kunnen verbinden met je moeder. Wanneer er in eerdere generaties in de vroege hechting tussen moeder en kind een onderbreking is geweest – bijvoorbeeld door een couveuse, ziekte van de moeder, emotionele afwezigheid of trauma – dan is dat drie generaties later nog voelbaar. In de vrouwenlijn dragen we vaak onbewust patronen van onveiligheid, aanpassing of emotionele afstand mee.

In veel vrouwenlijnen zijn er generaties geweest waarin moederliefde niet onvoorwaardelijk voelbaar was – door oorlog, verlies, onderdrukking of onvermogen. Die imprint leeft voort in de lichamen van dochters.

Wat is hechting eigenlijk?

Hechting is de emotionele verbinding die je vormt met je ouders of verzorgers. Als je ouders sensitief, betrouwbaar en beschikbaar zijn en adequaat reageren op de signalen die je gaf, ontwikkel je een veilige hechting. Was die basis onveilig of onvoorspelbaar? Dan kan er een onveilige hechting ontstaan, die doorwerkt in je volwassen relaties.

De vier hechtingsstijlen

Er zijn vier hechtingsstijlen te onderscheiden:

Er zijn vier hechtingsstijlen te onderscheiden:

  1. Veilige hechting – Je voelt je prettig bij intimiteit én autonomie. Je kunt gezonde verbindingen aangaan.
  2. Angstig gehecht (verlatingsangst) – Je hebt veel bevestiging nodig en je bent bang om verlaten te worden.
  3. Vermijdend gehecht (bindingsangst) – Je houdt liever emotionele afstand en vindt het lastig om je echt te openen.
  4. Gedesorganiseerd gehecht – Je schiet heen en weer tussen aantrekken en afstoten, omdat verbinding én afstand beide onveilig voelen.

Hechtingsstijl en volwassen relaties

Hechtingsstijl en relaties beïnvloeden elkaar op meerdere lagen. Door jouw stijl te herkennen, begrijp je beter waarom je je op een bepaalde manier verbindt.

Mensen met verschillende hechtingsstijlen verschillen o.a. in:

Dit verklaart waarom sommige koppels steeds vastlopen in terugkerende patronen. Jullie hechtingsstijlen ‘botsen’, zonder dat jullie het doorhebben.

Er is hoop: hechting is niet statisch

Je hechtingsstijl is geen vaststaand gegeven, maar kan veranderen. Dit betekent dat jouw dynamiek in hechtingsstijl en relaties niet vast hoeft te blijven zitten. Door te begrijpen hoe jouw hechtingspatroon werkt, krijg je meer compassie voor jezelf en snap je beter waarom je denkt, voelt en reageert zoals je doet.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat hechting niet alleen wordt gevormd door de vroege relatie met je hechtingsfiguur, maar ook door latere levenservaringen. Dat betekent: je hechting is kneedbaar. Je kunt veiligheid alsnog gaan ervaren – in jezelf en in verbinding met anderen.

Met lichaamsgerichte therapie, innerlijk kind werk en systemisch werk kun je oude hechtingswonden helen en opnieuw leren verbinden. Zodat je relaties niet langer een plek zijn waar je jezelf kwijtraakt, maar een bedding worden voor groei, liefde en veiligheid.

Wil je hiermee aan de slag?

In mijn praktijk Vivendi begeleid ik mensen die willen werken aan hun hechting, relaties en innerlijke veiligheid. Dit doen we door lichaamsgerichte therapie en coaching sessies, systemisch werk en oefeningen uit de psychodynamische therapie.

Ben je klaar om je relaties vanuit een nieuwe basis te gaan ervaren?

Plan hier je kennismakingssessie of lees meer over mijn 1-op-1 trajecten op studiovivendi.nl.