Verkeerde ademhaling
- Ademhalen is het eerste wat we doen op het moment dat we ter wereld komen en het laatste wanneer we de wereld weer verlaten. De ademhaling verloopt automatisch en daardoor zijn we ons niet altijd bewust ervan. 40% van onze energie komt uit onze ademhaling. Door onze ademhaling te optimaliseren, verbetert onze gezondheid.
Hoe herken je een verkeerde ademhaling?
Wist je dat maar liefst 80% van de bevolking maar 30% van hun longcapaciteit gebruikt? Dat zijn grote cijfers. Als je daarbij optelt dat we 40% van onze energie uit zuurstof halen (60% komt uit voeding), dan kan het dus enorm helpend zijn om met klachten de eigen ademhaling ook eens te onderzoeken.
Symptomen verkeerde ademhaling
Stress, spanningen, angst, oververmoeidheid en overbelasting kunnen de oorzaak zijn van een onregelmatig ademhalingspatroon. Hierdoor maakt ons lichaam de stresshormonen cortisol en adrenaline aan. Door deze hormonen kun je last krijgen van benauwdheid, duizeligheid, prikkelingen in de ledematen, flauwvallen en zelfs pijn op de borst. Een verkeerde ademhaling is te herkennen aan de volgende punten:
- Je ademt te vaak en te snel
- Je houdt je adem vaak in of ademt onregelmatig
- Je moet veel zuchten en/of gapen
- Je ademt regelmatig door je mond
- Soms voel je je duizelig en licht in je hoofd
- Je ademt vaak naar je borst en oppervlakkig
Verkeerde ademhaling klachten
- Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de processen in ons lichaam die automatisch verlopen, zoals de ademhaling, de hartslag en de werking van de organen. Het autonome zenuwstelsel reageert ook op trauma, stress en spanningen met een vecht-vlucht-bevries reactie. Wanneer spanningen vervolgens niet gereguleerd worden, blijft het zenuwstelsel in een verhoogde staat van paraatheid en in de actiestand achter. Een verkeerde ademhaling gaat daarom vaak gepaard met andere klachten, die mogelijk een gevolg kunnen zijn van een verkeerde ademhaling, maar dat hoeft niet.
- Hyperventilatie is vaak een gevolg van een verkeerde ademhaling. Vaak liggen hier onderliggende angsten, gevoelens van onveiligheid en spanningen aan ten grondslag.
- Hartritmestoornissen. Hartoverslagen door een verkeerde ademhaling komt vaak voor. Een onregelmatige, een harde of snellere hartslag kunnen gevolgen zijn van een verstoorde ademhaling. Ook dat is te herleiden naar het lichaam die in actie (stress)stand staat. Het autonome zenuwstelsel is niet gereguleerd. Zo heb ik vaak (jonge) mensen begeleid die onderzoeken op de cardiologie afdeling van het ziekenhuis hadden, maar waar niets uit kwam. In de sessies bij mij bleek dat hen sympathische zenuwstelsel was geactiveerd, of te wel het gaspedaal van het lichaam. De hersenen krijgen hierdoor geen signaal van rust, ze blijven het hart en de ademhaling verkeerd aansturen en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
- Maagproblemen. Dit komt veel voor bij een verkeerde ademhaling. Dit heeft vaak te maken met het sympathische zenuwstelsel dat is geactiveerd (standje actie en overleven). Maar het kan ook komen doordat de middenrifspier is aangespannen en dit tot een beperking op het maaggebied leidt.
- Hoofdpijn, nekpijn, hoge spierspanning, slechte concentratie, duizeligheid. Dit zijn algemene klachten, maar kunnen verband houden met een verkeerde ademhaling. Via de ademhaling krijgen de spieren en de hersenen voldoende zuurstof. Wanneer we verkeerd ademen, kan het zijn dat het zuurstofgehalte in ons lichaam daalt en de spieren en hersenen van relatie weinig zuurstof worden voorzien. Dit komt vaak voor en kan tot klachten leiden.
Verkeerde ademhaling
De belangrijkste ademhalingsspier is de middenrifspier. Hij bevindt zich onderaan de ribbenkast. De middenrifspier is nauw verbonden met onze emoties. Een strakke band om het middenrif en niet goed naar de buik kunnen ademen kunnen wijzen op een blokkade in dit gebied.
Door de adem vast te zetten, zetten we de emotie ook vast.
Ademwerk in de vorm van een begeleidde ademsessie kan jou helpen om de middenrif spier te bevrijden van blokkades, je adempatroon te openen en beter te ademen.
Ademcoaching helpt bij klachten
Waarom ademcoaching?
- Ademcoaching maakt direct bepaalde patronen en overtuigingen zichtbaar die in verband staan met je ademhaling.
- Ademcoaching maakt je bewust van je eigen adempatroon en ademhaling in het dagelijks leven. Dit zorgt voor inzicht en verandering in je ademhaling.
- Met ademcoaching help je jouw zenuwstelsel weer te reguleren en niet alleen de symptomen aan te pakken. We pakken de kern van je klachten aan. Evetueel met Body Remembers Trauma Therapy.
- Ademcoaching heeft niet alleen effect op lichamelijk niveau, maar ook op mentaal, emotioneel en spiritueel niveau.
- Je wordt begeleid door een ervaren ademcoach.
- Ik geef je eventueel gerichte en persoonlijke oefeningen mee voor thuis
- Met ademcoaching maken we gebruik van de verbonden ademhaling om jouw adempatroon te openen
Ademhalingsoefeningen voor thuis
- Krijg gratis toegang tot ademhalingsoefeningen voor thuis. Zoals Box Breathing en 4-7-8 ademhaling.
Meer ervaringen met ademcoaching
en opstellingen
Onder leiding van Simone was er genoeg veiligheid om het ademen zijn werk te laten doen. Ik hoefde het niet te verwoorden; mijn lichaam nam het over en daarmee werd mijn hoofd eindelijk tot zwijgen gebracht. Ik heb nog nooit zo’n krachtige methode gezien om jonge en oude pijn op te ruimen en hoofd en hart weer te verbinden. Ik vond het heel bijzonder om te ervaren wat er gebeurt als je je ademhaling op deze manier inzet. Simone is zeer kundig, zeker van haar zaak en vindt niks gek. Hierdoor kon ik me ontspannen en me focussen op mijzelf.
Plan een ademcoaching sessie
Een kennismakingssessie is vrijblijvend
Meer ervaringen met ademcoaching
De sessies bij Simone geven mij precies wat ik nodig heb in mijn rouwverwerkingsproces na het plotselinge overlijden van mijn moeder. Simone weet altijd tot de kern te komen en laat me bij mijn verdriet komen. Zowel door de gesprekjes vooraf als tijdens de sessies. Door haar kalmte, vertrouwen en toewijding voel ik me veilig en kan ik voelen wat er op dat moment zich aandient. Simone voelt precies waar de blokkades in mijn lijf zitten en zorgt ervoor dat ik ontspannen en verlicht de deur uit ga.
Veelgestelde vragen over een verkeerde ademhaling
Heb jij vragen? Je vindt het antwoord mogelijk hier.
Wat is een hoge ademhaling?
Een hoge ademhaling is een borst ademhaling. De ademhaling is een directe spiegel die laat zien in welke staat ons lichaam (zenuwstelsel) verkeert. Een borst ademhaling betekent dat het sympathische zenuwstelsel is geactiveerd, het gaspedaal van je lichaam. Hierbij worden stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aangemaakt. Een hoge ademhaling laat zien dat je lichaam in een actie-stand staat.
Wat te doen bij een hoge ademhaling?
Een hoge ademhaling geeft aan dat het lichaam niet volledig ontspannen is. Wanneer het lichaam veiligheid, rust en ontspanning ervaart, merk je dat aan een buikademhaling. Bij een hoge ademhaling is het dan ook aan te raden om ademhalingsoefeningen te doen om de ademhaling te verdiepen. Het kan ook helpend zijn om lichaamswerk te doen zoals Body Remembers Trauma Therapy om jouw zenuwstelsel te reguleren en de klachten hiermee bij de kern aan te pakken. Of ga naar een professionele ademcoach om jouw adempatroon te onderzoeken.
Op deze pagina vind je ademhalingsoefeningen voor een betere ademhaling.
Kun jij mij helpen?
Ja! Ik ben ademcoach en lichaamsgericht therapeut. In mijn praktijk begeleid ik mensen met allerlei psycho-somatische klachten. Vaak zie je dat dit soort klachten een uiting zijn van een dieper gelegen oorzaak. Het lichaam onthoudt wat het brein vergeet. Je bent van harte welkom om eens vrijblijvend (en kosteloos) kennis met mij te maken via een kennismakingscall. Dan kun je mij jouw vragen voorleggen en onderzoeken wij samen of en wat ik voor jou kan betekenen. In mijn praktijk bied ik 1 op 1 sessies van ademcoaching en lichaamsgerichte therapie, in een persoonlijk traject of met losse sessies.
Voor wie is een traject geschikt?
Ik heb dit traject speciaal ontwikkeld voor bewuste vrouwen tussen de 25-60 jaar. Voor vrouwen die meer willen leven vanuit ontspanning, flow en meer op hun krachtplek willen komen. Je weet dat er meer nodig is dan reguliere therapie om dingen in jezelf blijvend te veranderen.
Je gaat in dit traject dan ook de verbinding met jezelf herstellen. Een essentiële stap in dit traject is lichaamswerk en het resetten van je brein en zenuwstelsel, om opgeslagen spanningen, emoties en trauma’s te ontladen en te verwerken, waardoor je meer ruimte krijgt om te ZIJN. Daarnaast onderzoeken we wat je nog aan trauma meedraagt van (voor) ouders.
Ik twijfel nog
Begrijp ik! Neem gratis en vrijblijvend contact met mij op via een kennismakingscall. Dan kun je mij jouw hulpvragen, behoeften en twijfels voorleggen en zal ik je een eerlijk antwoord geven of ik jou verder kan helpen.
Wat verschilt een losse sessie van een traject?
Er bestaat niet zoiets als een quick fix. Je hebt er lang over gedaan om te komen waar je nu staat, dat heb je dan ook niet zo 1, 2, 3 veranderd. Daarom bied ik je een traject aan.
Het 1:1 traject is een persoonlijk, diepgaand traject afgestemd op wat jij nodig hebt. Niet iedere techniek of methode is voor iedereen van toepassing. Bij de één zijn de sessies wat meer coachingsgericht en bij de ander meer lichaamsgerichte stress of trauma release. Ik pas mijn werkwijze aan op waar jij staat in je proces en wat je op dat moment nodig hebt. In een traject worden extra methodes aangereikt om aan jouw vraagstukken te werken, zoals familie opstellingen en innerlijk kind werk. Het is dan ook doelgerichter en persoonlijk(er) dan een losse sessie.