Wat is Body Remembers Trauma Therapy?

Dit is een vorm van lichaamsgerichte therapie dat helpt om opgeslagen spanningen, stress en emoties uit lichaam, zenuwstelsel en mind te ontladen, dit helpt bij trauma verwerking en om uit een langdurige fight, flight of freeze stand en weer in een ontspannen staat te komen.

ademwerk

Wat is Body Remembers Trauma Therapy

Wat wij vergeten, onthoudt het lichaam. De naam zegt het al: the body remembers

Met EMDR werk je aan de zelf ingebrachte en bewuste herinnering. Met een Body Remembers Trauma Therapy sessie laat je het onderbewustzijn en lichaam vrij spreken. Hierdoor kunnen er dingen aan de oppervlakte komen die jij vergeten was, maar die onbewust nog wel dagelijks invloed uitoefent op jouw welzijn en gezondheid. Ons lichaam heeft namelijk een celgeheugen waar het alles wat wij meemaken opslaat.

Door in een sessie het natuurlijke ontladingsmechanisme van je lichaam te activeren, kan jouw lichaam en onderbewustzijn als vanzelf vastzittende, bewuste en onbewuste blokkades los gaan laten. Dit gaat zowel om het loslaten van dagelijkse stress als chronische én onbewuste opgeslagen spanning.

ademsessie
Hoe zou het voor jou zijn om:
psoas spier

Wat is Body Remembers Trauma Therapy

Tijdens een Body Remembers Trauma Therapy sessie wordt de iliopsoas spier gestimuleerd. Dit is een van de grootste en belangrijkste kernspieren in ons lichaam. Hij staat in directe verbinding met ons reptielenbrein (ons oeroude brein).

De iliopsoas heeft een belangrijke rol om in risicovolle en stressvolle situaties te reageren met een fight, flight of freeze reactie. Wanneer er gevaar dreigt, spant de psoas zich aan om in actie te komen.  

Als we vervolgens niet tot actie overgaan (wat we meestal niet doen), dan blijft deze spier gespannen achter. De psoas slaat stress op, houdt emoties vast en herinnert (jeugd)trauma. Het wordt ook wel de spier van de ziel genoemd, omdat het zich jouw hele levensverhaal herinnert.

Levensbedreigend gevaar is niet meer iets van alle dag, toch wordt dit stress-systeem nog dagelijks geactiveerd door huidige stresssituaties van deze tijd. 

Langdurige spanning van deze spier kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals een pijnlijke (onder)rug, extreem holle onderrug, pijn op de heupen of een stijve bovenrug. Maar een verkorte iliopsoas is ook betrokken bij klachten aan de voortplantingsorganen, het spijsverteringssysteem of het ademhalen. Het zorgt voor verdrukking en vernauwing in deze gebieden.

De iliopsoas werkt samen met het zenuwstelsel. Als deze spier gespannen is, beïnvloed dat jouw zenuwstelsel. En dat werkt door op je psychische en emotionele welzijn. Daarom helpt een BRTT sessie ook bij depressieve klachten, burn-out klachten, verdriet of angsten.

De ervaringen met Body Remembers Trauma Therapy

Marielle Boxsem

De stress release sessies bij Simone zijn precies wat ik nodig had. Een lichamelijke manier om bij mijn emoties te geraken en deze toe te kunnen laten. Praten en yoga of hardlopen leveren geen ontspanning op zoal deze sessies dat doen. Het is een reis met en door jezelf die goed doet, blijvend goed doet. Bedankt Simone.

Tara van der Zon

Voordat ik bij Simone kwam had ik al verschillende soorten therapie gehad. Vooral gericht op praten en creatief bezig zijn en herkennen van emoties. In de release sessies word ik uitgenodigd om uit mijn hoofd te komen en mijn lichaam te laten spreken. Mijn lichaam blijkt een opslagplaats te zijn van emoties en trauma's waar mijn hoofd geen woorden of beelden (meer) voor heeft. Ik kon daardoor letterlijk bijna niet meer ademen. Onder deskundige, rustige en lieve begeleiding van Simone kan ik stukje voor stukje die oude emoties opruimen en er ruimte aan geven. Zodoende kan ik weer vrij ademen en wordt mijn lichaam gezonder.

verbonden ademhaling ademwerk

Een Body Remembers Trauma Therapy helpt bij verschillende klachten

Los te boeken of in een persoonlijk traject

Plan jouw Stress Release sessie in

Je kunt hier eenvoudig online je afspraak inplannen.

Meer ervaringen met Body Remembers Trauma Therapy

Dimitri Dingemans

De release sessies bij Simone hebben mij geholpen om trauma te verwerken. Ik heb een donkere wolk van oud zeer boven mijn hartstreek aan mogen kijken en dit om mogen zetten naar positieve energie (letterlijk). De jarenlange onzekerheid heeft plaatsgemaakt voor zelfliefde en rust. Dankzij de release sessies heb ik geleerd om te handelen vanuit liefde i.p.v. het 'moeten' van mijzelf of anderen. Ik kan meer ontspannen en genieten van de kleine dingen in het leven.

Nico Jansen

De sessies hebben mij veel rust in lichaam en hoofd gebracht, nieuwe inzichten in mijzelf en veel positieve energie. De rust die Simone en haar praktijk uitstraalt en de manier waarop ze met je in gesprek gaat, is bijzonder en helend. Naast dingen uit het verleden die ik nu een betere plek heb kunnen geven en Simone haar belangrijkste constatering voor mij: "het zelf allemaal 'moeten' doen ", heb ik nu (pas) de ruimte gevonden om mezelf beter uit te vinden en te zijn

FAQs

Veelgestelde vragen over Body Remembers Trauma Therapy

Heb jij vragen? Je vindt jouw antwoord mogelijk hier.

Een stress release sessie is niet geschikt voor mensen met hartklachten, klachten van psychische aard zoals psychoses en schizofrenie, epilepsie of zwangerschap.

Ja! Het Vivendi therapie traject is een persoonlijk, diepgaand traject afgestemd op wat jij nodig hebt. Ik pas mijn werkwijze aan op jouw persoonlijke behoefte, lichamelijke en mentale conditie en adempatroon. Het is dan ook doelgerichter en persoonlijk(er) dan een losse sessie.

Het traject bestaat uit:

  • Een vrijblijvende kennismakingscall om te horen wat je hulpvraag is en of ik je daarbij kan helpen. Daarbij onderzoek ik ook of er een wederzijdse klik is, gezien de kwetsbaarheid en intensiteit van dit traject
  • Een uitgebreide intake en kennismakingssessie van 90 minuten
  • En voorstel van jouw persoonlijke traject met daarin een persoonlijk voorstel 
  • 9 of 12 fysieke sessies van 90 minuten.
  • Een combinatie van ademwerk, Body Remembers Trauma Therapy® en coaching
  • Oefeningen en tips ter ondersteuning van jouw proces thuis
  • Tussentijds contact om met mij als coach te sparren