pijn middenrif

Pijn aan het middenrif door stress: tips en oplossingen

middenrif

Waar zit je middenrif?

De middenrifspier is de belangrijkste ademhalingsspier. Hij bevindt zich onderaan de ribbenkast. Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die langs de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom loopt. Het is het tussenschot tussen de borstholte en de buikholte. De middenrifspier zet uit en beweegt naar beneden bij de inademing en laat de longen weer samentrekken bij de uitademing.

Als je inademt, beweegt het middenrif naar beneden en als je uitademt duwt hij als het ware de lucht uit je longen en beweegt hij weer omhoog. Of je een kunt ademhalen naar de buik heeft dus alles te maken met de middenrif spier.

HET MIDDENRIF REAGEERT OP STRESS

Veel voorkomende oorzaken van pijn aan het middenrif

Pijn aan het middenrif kan verschillende oorzaken hebben. Het kan moeilijk zijn om de oorzaak van middenrif pijn te achterhalen, omdat middenrif pijn lijkt op andere soorten pijn. Daarnaast liggen er organen onder het middenrif. Ook energetisch gezien is het middenrif een belangrijk gebied in het lichaam, de solar plexus bevindt zich namelijk in het middenrif. Dit is een belangrijk energetisch punt in het lichaam. Stress heeft daarnaast een zeer grote invloed op pijn aan het middenrif.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van pijn aan het middenrif

 1. Spierspanning of letsel 
  Spierspanning of letsel of opgeslagen emotie is een van de meest voorkomende oorzaken van pijn aan het middenrif. De middenrifspier is één van de belangrijkste spieren die reageert op stress.

  Het autonome (automatische) zenuwstelsel reageert, als het brein gevaar of risico’s signaleert, met een vlucht, vecht of bevriesreactie. De ademhaling (en dus de middenrifspier) reageert hier onmiddellijk op.
  Een borstademhaling laat zien dat het autonome zenuwstelsel en de middenrifspier in een verhoogde staat van alert zijn. Met andere woorden: niet in een kalme, ontspannen staat van zijn. 

 2. Gastro-oesofageale refluxziekte is een aandoening die optreedt wanneer maagzuur weer in de slokdarm komt, wat het middenrif kan irriteren en pijn kan veroorzaken. Reflux kan ontstaan doordat de afsluiting tussen slokdarm en maag niet goed functioneert. 

 3. Hiatale hernia (ook wel middenrifbreuk) 
  In het middenrif zit een opening, waar de slokdarm doorheen gaat. Als deze opening wijder is dan noodzakelijk, is er sprake van een middenrif breuk. 
 4. Pleurale effusie
  Dit is een opeenhoping van vocht tussen de long en de borstwand, die druk op het middenrif kan veroorzaken en pijn kan veroorzaken.
 5. Een longtumor
  Een longtumor is een abnormale groei in het longweefsel, die pijn in het middenrif kan veroorzaken omdat het erop kan drukken. Naarmate de tumor groeit, kan deze op het middenrif drukken en pijn of ongemak in de borst of bovenbuik veroorzaken. De pijn kan verergeren bij diep ademhalen of hoesten.
 6. Wanneer pijn in het middenrif gepaard gaat met hoesten, kan dit wijzen op klachten die verband houden met de luchtwegen, zoals een luchtweginfectie, longontsteking, bronchitis, astma of allergieën.

  Raadpleeg bij aanhoudende of stekende pijn op de borst altijd een arts.

Pijn middenrif door stress

Stress dat geen uitweg of ontlading krijgt, zoekt een weg in het lichaam. De middenrif spier is één van de belangrijkste spieren die trauma, stress en spanning opslaat. 

De diafragma wordt ook wel de ‘angstgordel’ genoemd, omdat angst en emoties zich hier in het lichaam vastzetten. Een strakke band om het middenrif en niet goed naar de buik kunnen ademen kunnen wijzen op een blokkade in dit gebied. 

Herken jij ook dat de adem stokt bij spanning en ruimer wordt bij rust? Dat laat dus zien dat het middenrif reageert bij spanning en stress.

Door de adem vast te zetten, zetten we ook de emotie vast. Niet ademen is niet voelen. 

Tips om pijn aan middenrif door stress te verminderen

Pak de stress factor aan
Als je pijn of spanning in het middenrif ervaart dat veroorzaakt wordt door (opgeslagen) stress, is het belangrijk om de stressor aan te pakken.

Ga ademhalingsoefeningen doen
Ademhalingsoefeningen helpen om het middenrif te ontspannen en de ademhaling te verdiepen.

Boek een ademsessie
Een begeleide ademsessie helpt om het middenrif te openen en te bevrijden van opgeslagen stress en spanning.

Ademcoach en lichaamsgericht therapeut

Als ademcoach en lichaamsgericht therapeut begeleid ik 1:1 sessies in mijn praktijk in Woerden (regio Utrecht). Dit zijn lichaamsgerichte trauma release sessies, ademsessies en familieopstellingen. Ook bieden wij massages aan. Met name een ademsessie kan jou helpen om het middenrif te bevrijden van blokkades.

In een ademsessie ga je je adempatroon (het middenrif) openen. Hierdoor zal jouw ademcapaciteit toenemen, krijgt het middenrif meer ruimte en zul je makkelijker kunnen ademen naar de onderbuik.

Voel je dat je moeilijk kunt ademen naar de buik of stopt jouw adem bij het middenrif? Dan gaat een ademsessie jou helpen.

ademwerk

Een ademsessie kan helpen bij spanning aan het middenrif. Zij gingen je voor

De dagen na de intakesessie zijn voor mij erg positief geweest. Er is daadwerkelijk al een verschil merkbaar ten aanzien van de fysieke klacht rond mijn middenrif en daarmee de angst/onrust die ik ervaar. Hier ben ik enorm blij mee.
Bart
1:1 therapie traject
Ik ben zo blij dat jij op mijn pad bent gekomen. Waar ik eigenlijk de hoop al had opgegeven op therapiegebied, kwam ik bij jou met een totaal verkeerd beeld van ademwerk, en had ik na één sessie al wel het gevoel dat ik bij jou op het juiste spoor zit.
Henrik
1:1 traject op maat (12 sessies)

Een ademsessie helpt bij:

Plan hier je kennismaking

Een kennismakingssessie is vrijblijvend

Meer ervaringen met een ademsessie

Ik ben blij dat ik de sessies bij Simone heb gevolgd. In de sessies heb ik veel oud zeer kunnen loslaten. Hierdoor heb ik stappen kunnen zetten in de richting waar ik gelukkig van word. De opstellingen hebben mij ook zo veel antwoorden gegeven.
client
Dimitri Dingemans
1:1 traject trauma release, opstellingen en ademwerk

De sessies bij Simone geven mij precies wat ik nodig heb in mijn rouwverwerkingsproces na het plotselinge overlijden van mijn moeder. Simone weet altijd tot de kern te komen en laat me bij mijn verdriet komen. Zowel door de gesprekjes vooraf als tijdens de sessies. Door haar kalmte, vertrouwen en toewijding voel ik me veilig en kan ik voelen wat er op dat moment zich aandient. Simone voelt precies waar de blokkades in mijn lijf zitten en zorgt ervoor dat ik ontspannen en verlicht de deur uit ga.

Jolinde van der well
1:1 traject ademwerk
De ademcoaching sessies hebben mij veel rust in lichaam en hoofd gebracht, nieuwe inzichten in mijzelf en veel positieve energie. De rust die Simone en haar praktijk uitstraalt en de manier waarop ze met je in gesprek gaat, is bijzonder en helend. Naast dingen uit het verleden die ik nu een betere plek heb kunnen geven en Simone haar belangrijkste constatering voor mij: "het zelf allemaal 'moeten' doen ", heb ik nu (pas) de ruimte gevonden om mezelf beter uit te vinden en te zijn.
Niels Jansen
1:1 traject trauma release en ademwerk
De ademsessies met Simone heb ik als bijzonder ervaren. Door de persoonlijke, liefdevolle, begeleiding kwam er veel los. Hierdoor kon ik diep gaan, door blokkades heen en kwam ik tot mooie inzichten.
S. Vossen
1:1 traject ademwerk

Geen spam, beloofd!

Ontvang een inspirerende en verdiepende e-mail

Eén keer in de zoveel tijd verstuur ik een nieuwsbrief met inspiratie en oefeningen voor thuis