stress release

Deze 2 spieren zetten stress, emoties en trauma’s vast in het lichaam

1. De middenrifspier (diafragma)

middenrif

De middenrifspier is de belangrijkste ademhalingsspier. Hij bevindt zich onderaan de ribbenkast. Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die langs de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom loopt. Het is het tussenschot tussen de borstholte en de buikholte. De middenrifspier zet uit en beweegt naar beneden bij de inademing en laat de longen weer samentrekken bij de uitademing.

Als je inademt, beweegt het middenrif naar beneden en als je uitademt duwt hij als het ware de lucht uit je longen en beweegt hij weer omhoog. Of je een kunt ademhalen naar de buik heeft dus alles te maken met de middenrif spier.

De middenrifspier helpt bij ademhalen, maar wist je dat hij ook nauw is verbonden met onze emoties?

De middenrifspier is dé spier die reageert bij stress en spanning

 

De diafragma wordt ook wel de ‘angstgordel’ genoemd, omdat angst en emoties zich hier in het lichaam vastzetten. Een strakke band om het middenrif en niet goed naar de buik kunnen ademen kunnen wijzen op een blokkade in dit gebied. 

Herken jij ook dat de adem stokt bij spanning en ruimer wordt bij rust? Dat laat dus zien dat het middenrif reageert bij spanning en stress. 

Door de adem vast te zetten, zetten we ook de emotie vast

Herken jij ook dat de adem stokt bij spanning en ruimer wordt bij rust? Dat laat dus zien dat het middenrif reageert bij spanning en stress. Niet ademen is niet voelen. 

Ademwerk (zelfstandig of begeleid) kan je helpen om het middenrif gebied te bevrijden van blokkades. 

Ademwerk (breathwork) is een verzamelterm van allerlei adem methodes die je kunt inzetten om processen in lichaam en geest te beïnvloeden. Lees meer over wat breathwork precies inhoudt.

Je kunt breathwork inzetten in de vorm van dagelijkse ademoefeningen die je zelfstandig thuis kunt voeren. Ook kun je breathwork meer onder professionele begeleiding doen in de vorm van een begeleidde ademsessie. Dit gebeurt 1 op 1 of in groepen.

Nr 2: de iliopsoas (psoas)

De psoas  is een van de grootste en belangrijkste kernspieren in ons lichaam. Hij staat in directe verbinding met ons reptielenbrein. Ook wel ons oerbrein genoemd.

De iliopsoas heeft een belangrijke rol om in risicovolle en stressvolle situaties te reageren met een fight, flight of freeze reactie. Wanneer er gevaar dreigt, spant de psoas zich aan om in actie te komen.  

Als we vervolgens niet tot actie overgaan (wat we meestal niet doen), dan blijft deze spier gespannen achter. De psoas slaat stress op, houdt emoties vast en herinnert (jeugd)trauma. Het wordt ook wel de spier van de ziel genoemd, omdat het zich jouw hele levensverhaal herinnert.

Levensbedreigend gevaar is niet meer iets van alle dag, toch wordt dit stress-systeem nog dagelijks geactiveerd door huidige stresssituaties van deze tijd. 

Langdurige spanning van deze spier kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals een pijnlijke (onder)rug, extreem holle onderrug, pijn op de heupen of een stijve bovenrug. Maar een verkorte iliopsoas is ook betrokken bij klachten aan de voortplantingsorganen, het spijsverteringssysteem of het ademhalen. Het zorgt voor verdrukking en vernauwing in deze gebieden.

De iliopsoas werkt samen met het zenuwstelsel. Als deze spier gespannen is, beïnvloed dat jouw zenuwstelsel. En dat werkt door op je psychische en emotionele welzijn. 

psoas spier

De psoas wordt ook wel de spier van de ziel genoemd

Een gespannen psoas laat vaak zien dat het autonome zenuwstelsel niet gereguleerd is.

Met somatische oefeningen kun je de psoas spier weer ontspannen. Om hier echt een verschil in te maken is er vaak meer nodig. Opgeslagen trauma´s, emoties en stress worden niet losgelaten door simpele stretch oefeningen.

Een Body Remembers Trauma Therapy sessie activeert het natuurlijke ontladingsmechanisme van het lichaam. Hierdoor kan jouw lichaam als vanzelf opgeslagen trauma´s, spanningen en stress gaan loslaten, waar jij je misschien met je hoofd niet bewust van bent, maar wat wel dagelijks invloed heeft op jouw gezodheid en welzijn.